Mocno zielona, świeża i aromatyczna surówka z cukinii. Chrupiąca i wyglądająca zachęcająco. Świetny dodatek do obiadu, ale także pomysł na kolację. Kto nie jest przekonany do cukinii na surowo, powinien wypróbować tego przepisu :)
Składniki:
- 2 nieduże, młode cukinie
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Cukinie i ogórka dokładnie myjemy. Obieraczką do warzyw kroimy w cienkie, długie paseczki. Czosnek obieramy i rozdrabniamy nożem lub praską. Dodajemy oliwę i czosnek do cukinii i ogórka, mieszamy i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy, dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz, mieszamy dokładnie. Sól dodajemy przed podaniem, bo cukinia lubi więdnąć pod jej wpływem. Podajemy do mięs, idealnie sprawdzi się do dań grillowych. Smacznego! :)
Do mnie właśnie nie przemawia cukinia na surowo, ale surówka wygląda tak apetycznie, że chyba się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuń